onsdag 16 november 2016

Läget i Sydafrika! Om korruption och utbildning!

En av de bästa sakerna med Sydafrika är att pressen är fri! Ordet är fritt och sanningar kommer fram i ljuset!

Justitieombudsmannen Thuli Madonselas rapport om president Jacob Zumas vänskap och affärer med den mycket rika indiska familjen Gupta är ingen rolig läsning. Här avslöjas att familjen Gupta, med tre bröder i framkant, genom penningtransaktioner har lurat sydafrikanska staten på pengar (6-8 miljarder) likväl som att Jacob Zuma har dragit stor ekonomisk fördel av detta. Guptafamiljen har erbjudit två personer ministerposter i Sydafrikanska regeringen!! Dom har också ställt krav på att vissa personer skulle avsättas om så blev fallet!! Jacob Zumas dagar är onekligen räknade men än håller ANC, det styrande partiet, honom om ryggen. Vi får se vad som händer. Vi kan i alla fall konstatera att Mr Zumas ton har mjuknat väsentligt och han är också mera synlig.

För ett par veckor sedan offentliggjorde finansministern Pravin Gordham budgeten. Häri ingår en stor satsning på högre utbildning, vilket är fantastiskt bra! Det behövs! Åtalet mot finansministern är också nedlagt. Han anklagades för att ha gett en tjänsteman på sitt departement för tidig pension. Detta var förstås helt tokigt och det fanns ingen grund för åtal.

Upploppen på högskolor och Universitet verkar ha upphört och förhoppningsvis återgår alla ungdomar till sina studier. Snart är det dessutom högsommar, sommarlov och semestertider här nere och skolungdomarna är lediga. Fees must fall-rörelsen, där ungdomarna protesterade mot avgifter för högskolestudier, verkar ha uppnått sitt uppnått sitt syfte.

Men nu ska jag berätta lite om skolsystemet här och det vill jag göra genom att berätta om Anthony, 15 år, som är son till vår duktiga och arbetsamma städerska Maria. Anthony är en av fem syskon, nr två i skaran. Vi känner Anthony och har via våra fantastiska svenska optiker här nere, Bettan och Jan, hjälpt honom med glasögon.

Vi har också hjälpt honom komma in på High School i januari i år. Han hade inte sökt i tid och fick därför ingen plats. Men via Imibala kunde vi hjälpa till med en plats i skolan. men så upptäcker vi i oktober när vi kommer ner att betygen är katastrofala. På en skala upp till 7 så har Anthony ett eller streck i varje ämne. Vad har hänt? Mår han dåligt, är han mobbad, skolkar han, gör han inga läxor, hör han inte, ser han inte, kan han inte läsa? Vad är problemet?

Nu vet vi, efter att ha pratat med Anthony själva genom vår granne Jan, som är sydafrikan och lärare, genom att prata med hans klassföreståndare och hans lärare att Anthony kan inte läsa. Anthonys första språk är afrikaans, andra är engelska i skolan. Han har helt enkelt klarat sig igenom 8-9 år i skolan och hans läsförmåga och ordförståelse är katastrofal. För övrigt allt bra med Anthony, han kan se, höra, har kompisar, är inte mobbad, gillar att gå i skolan men gillar inte sina läxor eller sina "homeworks". Vi tror inte att han har dyslexi eller annan problematik men undra på att det inte går att hänga med i skolan eller få betyg om man inte kan förstå vad som står i böckerna eller uppgifterna man får.

Nu vet vi också att "alla" barn blir uppflyttade i klass efter  klass även om dom inte uppfyller kraven. En lärare i varje klass och 40 barn. Det kräver att barnen är med och på G... annars blir det pannkaka av alltihop. Nu vet vi också att många barn, de absolut flesta vita och säkert många övriga också går i bra skolor (där det inte är 40 barn i varje klass) men många är som Anthony. Mamma arbetar mycket för att klara försörjningen, pappa är frånvarande, ingen hjälper till med läxor eller kollar hur det går, man får helt enkelt klara sig själv. Är man då inte ambitiös till naturen så går det som det går, man drömmer sig genom livet tills man en dag vaknar upp till tuff verklighet.

Bara nu Anthony vill själv så kan han få hjälp. Steg 1, att lära sig att läsa genom extra stöd i skolan, steg 2, gå med i ett program i skolan som bygger upp självförtroendet och förhoppningsvis väcker en gnista av jäklar anamma i denne unge, också mycket blyge man. Han nästan viskar, talar oändligt lågt men han har så glada mysiga ögon när han blir glad och har världens största leende.

Anthony har tre småsyskon och nu vet deras mamma Maria att hon måste hålla kollen på lite annat sätt. Hon förstår förstås att hennes barn måste kunna läsa och räkna, vad man än ska bli i livet. Det finns hopp och detta var en lååång epistel men ack, så viktig!


Halloween får vi inte glömma! Ej heller Ulfs nya hus! Drönare!

Halloween den 31 oktober får vi inte hoppa över. För första gången såg jag nämligen halloweenutstyrda barn här i vårt område i Schapenberg. Visst, halloween firas över hela världen. Till Sverige kom det dock för inte alls många år sedan och nu är det här. Bus eller godis, det är frågan?
Halloween-gänget i Schapenberg, flickan till höger är vår granne på 26 Berg Street. Paulina tror jag att hon heter. Ganska tuffa, eller hur? Massor av blod!
Sen vet jag ju att barnbarnen på Lidingö går och frågar bus eller godis ett antal dagar hos sina grannar. Ju äldre man blir destu häftigare skräckutrustning, kläder, smink, röda ögon, allt.
Tuffa Vilda med konstgjort sår i pannan. Förra året hade pappa Ola (som var den enda som insåg att detta var viktigt) ordnat så att hon fick röda kontaktlinser, imponerande!

Sjörövar-Magnus med Viola, Mauritz och Viggo, har precis kommit hem från bus eller godis promenad.
Från det ena till det andra, Stefans bror Ulf har nu också köpt sig ett hus här i Somerset West. Döttrarna med familjer vill gärna komma och hälsa på. Sambo Geetha är också på väg hit ner.
Bröderna Lindholm på Ulfs fina terrass. Lite ståndsmässigt med fina kupoler och vackra rosor, helt enkelt jättefint! Grattis till nytt och jättetrevligt boende. Nu finns det gott om plats!

En annan nyhet, en av våra goda vänner här nere, Hasse Larsson, har skaffat sig en ny leksak, en drönare. Jodå, vi vet och han vet att det nu är förbjudet att använda drönare i Sverige av integritetsskäl. Detta har ännu inte kommit hit till Sydafrika, så än så länge kan han fota lite här nere.

En annan av våra vänner fick hjälp med att fotografera sitt nybyggda platta tak, som befanns vara felkonstruerat. Bra att få veta det så man kan åtgärda.
Hasse kom till oss i Schapenberg för att fotografera vårt hus från ovan. Roligt att se hur det fungerar. Drönaren, en manick på fyra små benspröt med kamera undertill styrdes av Hasse via en remotekontroll. Bilden fick han sen upp på sin ipad. Räckvidden för drönaren var minst flera hundra meter, kanske väsentligt mera. Men jag tror inte Hasse ville skicka iväg sin lilla apparat så långt.

Hasse kör sin drönare, Stefan spejar. Här blev det lite oroligt, drönaren kom ganska nära vattnet och batteriet var lite dåligt, vilket innebar att den lydde lite dåligt. Ett dopp i poolen hade inte varit så roligt!

Stefan och Hasse är nöjda med resultatet. Längst fram är själva drönaren, bakom är remoten. Kul leksak för stora grabbar!

måndag 14 november 2016

Födelsedagar i mängd i November!

Bara i den allra närmsta familjen så har vi redan haft fyra födelsedagar i november och sen kommer min bror Tommy om två dagar, den 16 november som nr fem, när han fyller 63 år. Grattis i förskott, käre Tommy!

Men först ut var Viola, som fyller 6 år den 2 november. Viola som går i nollan i skolan och som lär sig saker med en rasande fart hela tiden, både på engelska och svenska. Vem kunde tro att det går så bra att ha en lärare som bara pratar engelska redan i nollan? Men det gör det, först stöttar lärarassistenten och sen, när barnen är lite varma i kläderna, så stöttar de varandra. Bra jobbat, Viola! Du är också så klok, Viola, när jag var och hälsade på dig i skolan, så såg jag hur bra och fint du kunde hjälpa dina kompisar med bokstäverna och med alfabetet och hur man skulle rita. Jag blev så stolt över dig!
Grattis Viola, 6 år i dag!
Grattis från alla på morgonen, uppvaktning av hela familjen med Vildas kompis Sofia och Veras pojkvän Magnus. Fullt rum och massa paket




När man är 6 år är man världsmästare på att koncentrera sig på viktiga saker, som tex att öppna paket på sin födelsedag!
Superpapa Ola kommer hem och det blir födelsedagsbad, Ola och sex barn. Viola med kompis, Viggo med kompis och Vilda med kompis! Imponerande, Ola, vi är fyllda av respekt, kram på dig!

Sen är det gammelmormor Alice tur den 4/11. Nu lägger vi till 90 år och så blir det 96. Min mamma var mycket nöjd. Hon firades i dagarna tre. Det var ett jämt flöde av familj och släkt i tre dagar och det piggar upp livsandarna i allra högsta grad. Monica hade bakat sin goda marängtårta och den räckte i dagarna tre. När jag ringer och grattar på själva födelsedagen så är det fullt bestyr med att med personalens hjälp göra sig vacker så jag kan tänka mig att resultatet blev så här fint som på bilden nedan.
I finaste koftan och med nytvättat hår, jättefin! Grattis på födelsedagen!
Lisa, 38 år blev du den 11 november! Nästan mitt i det största snöfallet på många, många år i Stockholm. Dan före din födelsedag pratades vi vid i telefon och då, klockan halv 11 på förmiddagen var du på väg hem från jobbet. Det var nämligen så här att du åkte till jobbet i din bil med vinterdäck, bussar och tåg stod stilla, och vad hände när du kom fram? Jo, inga p-hus öppna för infarten till p-garagen var igensnöade. Alla P-platser på gatan var täckta med halvmeterhög snö och det gick inte att parkera. Vad gör man, man åker hem igen! Snöröjning och snöplogar, vart har ni tagit vägen?

Men frånsett detta, så gick det alldeles utmärkt att fira din födelsedag på fredagen den 11/11 med sång och jubel på morgonen och sen mat på häftiga och mysiga Thairestaurangen Kho Phangan på Nybrogatan på kvällen. Härligt! Grattis kära dotter en gång till!
Grattis mamma Lisa, vad kan det vara i paketet?
Nästan alla, här kommer Vera och Linnea också!
Viggo och Vilda gillar Kho Phangan
Bus precis hela tiden, kul Lisa!
Äldsta tjejerna, Vilda, Linnea och Vera, är lite lugnare
Ola i farten på Kho Phangan, härligt, alla på plats!

Sen blir det min tur, den 12/11, 69 år. Mycket 6or och 9or i år! Härligt med födelsedagar helt klart! Kaffe på sängen, en tur in till Kapstaden och marknaden vid Old Bisquit Mill. Där festade vi loss på korv, pizza, öl och inte att förglömma ostron och lite bubbel, vilken fest! Stefan och broder Ulf var med och vännerna Lisa och Thomas.
Kaffe på sängen och paket, mycket fint!
Sen blir det matmarknaden vid Bisquit Mill inne i Kapstaden, mycket trevligt. Vi njuter och allra bäst var ostron och bubbel! Perfekt mat för en födelsedagsgris!
Lagom till kakan och kaffet kommer vännerna Lisa och Thomas också, kul!
Hemfärd till Schapenberg och gemensam invigning av nya boulebanan. Både Ulf och Lisa och Thomas visar sig vara mycket proffsiga och väl utvecklade i boulens ädla konst.

Jag förärades helt nya födelsedagsklot och jag tackar och bugar så jättemycket, Lisa och Thomas! En så fin present! Dagen avslutades med en jättegod köttbit, tack snälla Stefan för ditt fina hantverk med denna delikata bit. Jordgubbar, blåbär och grädde och gott umgänge med många goda skratt avslutade kvällen!
Tusen tack alla för en jättetrevlig dag med mycket fina blommor, många grattishälsningar och många goda skratt!
Snart födelsedagsmiddag, härligt!

Sydafrika viner och Uppdrag granskning.

Janne Josefssons Uppdrag Granskning har varit på besök här i Sydafrika. Programmet visades i TV för några veckor sen. Självklart blir man helt bestört när man ser under vilka omständigheter vinarbetare i Sydafrika försöker tjäna sitt uppehälle. Säkert finns det också ställen där vinarbetarna har det precis så dåligt som det beskrivs i TV-programmet.

Dvs att man får sparken om man kontaktar facket för att få hjälp med bättre arbetsvillkor eller att man får sparken om man är gravid och inte kan jobba i samma höga takt som vanligt. Eller att om man ifrågasätter något så blir man ansedd som obekväm och får lämna jobbet vid första möjliga tillfälle. Boenden beskrivs som undermåliga - säkert finns det gott om boenden med urusel standard.

Dock upplever många av oss här nere i Kapregionen att arbetarna verkar ha det bra. Ett av de stora vingårdarna, Simonsig, har ett gediget program för sina arbetares skola, boende och sjukvård. På Romonds vingård har vi diskuterat arbetarnas villkor med dess ägare André Liebenberg, för några år sedan. Arbetarna där har avtalsenliga löner eller mera. Man undvek på Romond att investera i maskinell utrustning om arbetet i stället kunde skötas manuellt. Man såg till att både kvinnor och män hade inkomst och lön och man poängterade särskilt vikten av att kvinnor hade eget bankkonto. Stefan och jag har åkt runt på många vingårdar och jobbat för att få priser till vår Imibala Golf Cup, som vi anordnar varje år. Inblicken man får är inte jättestor men vi tycker nog att mycket funkar bra.

Våra vänner i Paarl, Marie och Alf Ljungqvist på TempelWines sköter om sina 4-5 heltidsanställda arbetare alldeles utmärkt. Vi vet och har sett på nära håll att dom har det mycket bra.

Dock är processen enormt lång för att få till ett jämställt samhälle och helt klart är vin- och farmarbetarna långt ner på skalan. Utbildning, utbildning, utbildning är det som behövs!

Skolsystemet för vita barn här i Sydafrika håller på många håll europeisk standard men för mörkhyade barn med en annan bakgrund, annan support i hemmet och andra ekonomiska möjligheter så är skolorna betydligt sämre. Detta tar tid!

En bekant här nere ska i januari arbeta inom vintillverkningen på en av vingårdarna och det ska bli mycket intressant att höra vad hans intryck är.

I Uppdrag Granskning beskrevs den sydafrikanska kontrollorganisationen Wieta, som har som uppdrag att säkerställa en etisk och hållbar produktion. Hälften av alla Sydafrikas mer än 3000 vingårdar ställer sig bakom dessa regler. Linda, Wietas VD, fick en framträdande roll i Uppdrag Granskning och tyvärr verkade hon företräda en mycket tandlös organisation.

Wieta har inga egna inspektörer utan förlitade sig helt på att vingårdsägare håller det man lovar. Man försöker förhandla med vingårdsägare när arbetare upplever problem, vilket kan vara lovvärt men när det gäller pengar och ekonomi så torde ett fast regelverk vara den enda framgångsrika vägen. Så Wieta, strama upp er och bli en organisation med styrka, framförhållning och tilltro och respekt för ert eget uppdrag! Ställ krav på att era regler följs och kontrollera att så sker! Det finns alltid folk som fuskar i alla samhällen.

Självklart är svenska Systembolaget en maktfaktor här nere. Vi svenskar kanske måste vänja oss vid att betala lite mer för vinet alternativt dricka lite mindre om vi inte har råd att betala. Självklart ska alla som utför ett hårt arbete ha vettigt betalt. Systembolaget får kanske vänja sig vid att betala något mera för det i många fall fantastiskt goda vinet som produceras här nere.

Så Marie Oscarsson, vinskribent i GP, bra att du i GP den 30/10 skrev om Systembolagets inköpsansvar. Du skriver att man på skyltar i Systembolagets butiker kan läsa "Du skall alltid kunna lita på att vi väljer med ansvar"! Ja, jag tror att det är viktigt! Det är viktigt för Sydafrika framtid att alla sydafrikanska arbetare behandlas med respekt och succesivt får hyfsade levnadsvillkor och en lön man kan leva på. Systembolaget är enligt Marie världens största inköpare av vin! Vilken oändlig makt har man inte då! Oj, oj, vad man kan påverka! Gör det!
Spirande vinrankor nära Stellenbosch i oktober

Valskådning och blommor i Elgin

I idylliska Hermanus, en liten stad en timmes bilresa sydost om Somerset West, har valarna sin lek- och tummelplats. Här finns en bukt där det snabbt blir djupt utanför strandkanten och hit kommer valar i september, oktober och kanske även i november för att leka, para sig och få ungar. Det stora djupet nära stranden gör att valarna kommer nära.
Vissa år kan valarna vara många, upp till osannolika 200 valar har setts i bukten vid gynnsamma tillfällen under tidigare år, kanske främst i september. Så inte i år! I år har bara upp till 25 valar setts i Hermanus, vad nu detta kan bero på?

En lördag är vi på plats. Vi tar en promenad längs en slingrig valskådarstig. Det är mycket folk i rörelse och vädret är fantastiskt fint, soligt, inte så blåsigt, ett väder som vi tror både valar och människor gillar.
Spaningsläge I - härifrån, nedanför torget i centrala Hermanus utgår vår spaningsrunda. Soffan är redan upptagen så nu blir det promenad.



Bientang´s Cave, bästa läget alldeles vid vattnet. Här finns det risk för saltvattenstänk i maten. Thomas försökte boka bord för lunch här, gick inte, fullbokat



Spaningsläge II blev det i alla fall, vilken skön dag!
Spaningsläge III, alldeles vid det kristallklara vattnet.


Nu har vi gått en bra bit, inga valar så långt ögat kan nå men så vackert överallt.
Valskådargänget Ulf, Lisa, Stefan o Thomas, solen gassar, nu ger vi snart upp. Inte en endaste liten fena vi såg. Och varför är det så? Absolut ingen aning, tyvärr!

Vi tröstar oss med att äta en riklig och närande lunch i gamla hamnen i Hermanus. Här sitter vi på bästa spaningsplats ytterligare ett par timmar men inga valar syns till denna dag.
Vi ger upp och beger oss till Elgin och Elgin Open Gardens. Blommor är ett tryggare kort och hyfsat omobila, dock oändligt vackra.

Två helger i slutet på oktober, början på november öppnar ett antal privatpersoner sina trädgårdar för alla trädgårdsintresserade entusiaster från när och fjärran. Lite mysigt är det, man kommer nära, får njuta skönhet och vackra färger och ser också lite hur människor bor och hur dom har det.

Första anhalten blir Fresh Woods, en fantastisk vildvuxen trädgård med massor av växter, vackra rosor och liljor och en promenad genom en liten bambuskog. Här njöt vi en "nice cup of tea" i trädens milda skugga.

Fascinerande skir och vacker körsbärsblom
Vildvuxet och härligt, mmmm, det här doftar så gott!
Blomstergänget, alltid lär vi oss något ..
Granngården, Belfield Wine Estate blir vårt andra och sista stopp. Här beundrar vi Mel Krafts ordentliga, välordnade trädgård, raka motsatsen till den förra.
Trädgårdsmästare Mel, allt väl ordnat och fint
Thomas håller upp lite aloe vera från växten bakom. Bra för det mesta säger Thomas och det har han verkligen helt rätt i. Hjälper mot hudproblem, förbättrar sårläknng och matsmältning mm mm, invärtes och utvärtes, superväxt!
Mike berättar att här odlas röda druvor, cabernet savignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz. Detta är ovanligt, Elgin med sitt kallare klimat gör att många odlar vita druvor. Men detta visar sig ha gått utmärkt.
Här har vi Mike själv. Vingården är liten och han gör tre olika sorters röda viner. Vi provar, kommer ni ihåg? 5 S, See, Swirl, Smell, Sip and Savour, den gyllene vinprovarkonstens komihågregel för noviser!
Maken Mike odlar sitt vin och hade vinprovning i en hörna av trädgården. En trevlig herre, som bla berättade att nej, inte behöver vi vattna våra vinrankor. Förra säsongen droppvattnade vi vinfälten 2 eller 3 gånger. Det låter gott nu när det har regnat dåligt under vintern för andra året i rad. Vattenreservoarerna har nu lägre vatten än normalt och vi sparar alla på vatten enligt strikta vattenrestriktioner från Kapstaden. Tack Mike för en trevlig vinprovarstund!