onsdag 13 september 2017

Reuniongolf i Halmstad och mycket mera

Vännerna Lisa och Thomas, Charlotte och Lars arrangerar golftävling på fina Tylösands golfklubb för alla Sydafrikavänner i mitten på augusti. Över 50 glada golfare kom för att träffas, prata, mysa och spela golf i ett strålande fint väder. Golfbanan var ett under av grönskimrande välskötthet. Vi var alla taggade inför uppgiften och gjorde vårt bästa att spela bra golf. Det gjorde vi inte! Allra minst jag! Men Stefan var betydligt vassare och lyckades vinna lagtävlingen! Grattis Stefan, bra jobbat!
Det vinnande gänget, Stefan, Barbro, Hasse och Marita. Grattis, bra spelat! Vad som hände med ljussättningen på detta kort är lite oklart men vinner man så får man stå ut med detta!
Vi bodde hos Lisa och Thomas, tack kära ni för det! Vi hade det så bra hos er och hela tre nätter blev det och alltså inte bara golfspelande utan mycket annat. Thomas hade för alla hugade golfare arrangerat besök på två av traktens attraktioner, Birgit Nilsson museet utanför Båstad och ett besök på kitschiga Café Killeröd.

Vet ni vem Birgit Nilsson var? Ja, alla i någorlunda mogen ålder gör det. Birgit var vår största operastjärna genom tiderna. Hon föddes 1818 och hennes glansfyllda liv avslutades år 2005. Museet är gården i Västra Karup, där hon växte upp som enda barn med pappa Nils och sin musikaliska mamma. Mamma såg till att hon fick musikutbildning, pappa ville helst att hon skulle ta över gården. Det var det finaste han kunde tänka sig. Birgit var alltid mycket hemkär och hade alltid noggrann koll på vad som hände i hemtrakten.
Här sitter vi utanför cafeét med Birgits föräldrahem i bakgrunden vari museet är inrymt. Vi väntar på vår trevliga guide som ska berätta om Birgits liv.
Birgit sjöng med alla tidens stora sångare och dirigenter i verk av Mozart, Verdi, Puccino, Wagner. "Wagner gjorde mig berömd men Puccini gjorde mig rik" sa Birgit själv. Birgit var gift med Bertil och lycklig tillsammans med honom och sina katter. Hon hade ingen manager utan skötte alla sina förhandlingar själv. Hennes absoluta mål var att hon skulle ha minst lika mycket betalt som sina motspelare. Hon lyckades bra och blev mycket rik.
1958 öppnar Birgit på La Scala i Milano som första utländska sångerska i operan Turandot av Puccini. Hon anser själv att de var en av höjdpunkterna i hennes karriär.

För hennes pengar driver och underhåller man nu Birgit Nilssons museum. Stipendier delas ut till unga lovande operaartister. Tack Birgit, vilket trevligt och mysigt museum detta har blivit. På liten yta finns mycket att titta på och också mycken skön musik att lyssna på. Åk dit om ni kan, mycket sevärt och trevligt.

Vägen till nästa höjdpunkt på dagen gick genom ett vindlande vackert landskap upp på Hallandsåsen. Här ligger kitschiga Café Killeröd, pråligt glimmande och grant. Mycket guld överallt och minst av allt svenskt lagom. Här ska vi inmundiga vårt afternoontea, som lär vara en riktig njutning.
Afternoon tea, scones, lax och paté smörgåsar och eleganta kakor, vi njuter i fulla drag. Kan ni förstå att den där lilla ringen på kakfatet hamnade så tokigt dumt över min mun men jag ler i alla fall hult mot maken! För övrigt en bra bild!

Gruppfoto, vi på Killeröds café

Fantastisk utsikt, underbart ställe, mitt i ingenstans men jättefint!

När vi väl är hemma i Halmstad igen så lånar vi Lisas och Thomas cyklar och trampar iväg till hotell Tylösand. Vi vill titta på all fantastisk fotokonst som Per Gessle och hans fru Åsa samlat på sig. Per Gessle, med Roxette och Gyllene Tider, vilken karriär han, hela gänget, har haft. Guldskivesamlingen i baren är enorm.
Härliga Roxette, Marie Fredriksson och Per Gessle i sin glans dagar, vilket par, så mysiga!
Sommarutställningen är otroligt fin med många bilder från Afrika och dess växande modevärld. En explosion av kreativititet och färg förstås. De bilderna vi ser först kommer från Kongo Kinshasa och handlar om ett gäng människor som kallar sig Sapeurer. 
Sapeur är en förkortning som kommer från franska språket och betyder ungefär "Sällskapet för festprissar och eleganta personer". Kommer från 20-talet, då dom första kongoleserna, som studerat i Frankrike kom hem, uppklädda i det senaste franska modet. 

Sapeurerna regerar på gatorna i Kongo Kinshasa och folk älskar dom. Ofta fattiga och försakar det mesta för att ha råd att klä sig dyrt och färgrikt. Sina pengar tjänar dom som underhållare och genom att förgylla rika kongolesers fester i deras hem.

African Catwalk, en så vacker bild (fast jag saknar verkligen ansiktet) med en absolut kolsvart hy mot grön och vacker spets.
Chic Afrique, ett nytt Afrika, här glömmer vi elände och krig för lite glamour.

Vi träffar också Erik, vår kreativa och entusiastiska Balance Golf expert, och Anna, Eriks fina och trevliga sambo. Lektion fick vi innan Tylösandsgolfen men det hjälpte ju bara Stefan, tyvärr lyckades jag inte få en kick av detta, när det som bäst behövdes. Kul att träffas är det alltid och Balance Golf konceptet växer så det knakar.

Tusen tack Lisa och Thomas för jättefina dagar i ert varma och goda sällskap i ert fina hus. Vi ses snart igen, om inte förr så i Sydafrika!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar